esmaspäev, 28. aprill 2014

Võided, munad ja mõmmi.

Sellel nädalavahetusel tegin esimest korda ise pähklivõisid. Leidsin FB-st hea lingi (tasty-yammies.com) ja tahtsin kohe järgi proovida. Nagu sealgi blogis on öeldud, siis tasus seda isetegemise vaeva täiesti ära. Suussulavad maiused valmisid. Mina proovisin praegu mandlitest, india pähklitest ja päevalille seemnetest. Juurde lisasin seekord veidi suhhkrut ja imevähe meresoola. Kindlasti proovin kunagi ka meega. Kuna olen magusa sõber, siis tegin suhkruga. Soola lisasin ka mõned terad, sest mulle meeldib kui vahest magusa sees midagi soolast hama alla jääb. Näiteks Lindti śokolaad soolakristalli tükikestega... mmmmm. Pildil on purkides vasakult paremale: mandel, päevalille seemned ja india pähkel. Kuna seal lingil on nii põhjalik õpetus, siis ei hakanud eraldi pilte  igast protsessist tegema. Lihtsalt  ülemisel pildil on pähklid leotatud ja ahjus jua kuivatatud ning päevalille seemned lisaks ka veel röstitud. Alumisel pildil siis valmis kujul. Mina võtsin 5dl mandleid ja samapalju päevalille seemneid algul ja indiapähkelid võtsin 2,5 dl. Minu lemmikuks said india pähkli võie ja mandli võie. Päevalille oma on nagu halvaa. Igal juhul plaanin kindlasti veel teistestki erinevatest pähklitest tulevikus võideid teha. Ja kohe kindlasti proovin ka selle nutella retsepti sealt ära. 



Märtsis tegin veidi teistsuguseid võideid. Nimelt olen juba 2 aastat tellinud Gaia cosmetics lehelt sheavõid ja ka erinevaid külmpressitud õlisid. Sheavõid olen isegi lastele kasutanud kui neil nahk kare või lihtsalt kuiva võitu. Lapsed nimetavad seda seavõiks, sest shea on neil raskem öelda :D. Seekord mõtlesin sheavõid (ja ka kakao võid) saada pehmemaks, et oleks lihtsam kasutada. Seega otsustasin neile õlisid sisse segada. Sulatasin tasakesi vesivannil ja pärast lisasin õli. Kui palju midagi panin enam ei mäletagi. Eks ma vaatasin hobipunkti lehelt juhendite alt ka veidi koguseid, millest lähtuda. Ülemisel pildil on nad veel vedelad - alles valatud. Kõige vasakpoolsem, mis sai esimesena ehtud on jua veidi külmkapis taheneda jõudnud. All siis täiesti tahenenud võided. Vasakult vaadates: Lastele (sheavõi+magusamandliõli), kakaovõi + vaarikaseemneõli + sheavõi, kakaovõi + kameeliaõli).


 

Munade pühad olid ka siin vahepeal.Viimastel aastatel pole mul endal olnud tahtmist väga mune värvida. Mul on õnnestunud sellest ka ära nihverdada. Keedan munad valmis ja panen kõik värvimiseks vajaliku lastele ja mehele valmis. Nemad hakkavad värvima ja mina siis jäädvustan alati seda tegevust fotoaparaadiga samal ajal. Vaja ju Jõuluvanale pilte teha, et ta saaks jõulude aeg kõigile jõulukotti toredad kalendrid pista. Munade värvimine on juba traditsiooniline pilt märtsi või aprilli kuusse. Seekord tahtsin aga minagi katsetada mingit looduslikku värvimise meetodit ja mitte kõige levinumat sibulakoortega värvimist. Enne pühi tuli vastavaid linke FB-s paar tükki kohe. Seekord sai siis ära proovitud (vaata pildilt vasakult paremale): granaatõuna mahl, must tee, safran ja mustikad. Granaatõuna mahl oleks pidanud tulema netiavaruste info kohaselt punane. Võib olla oli asi minu mahlas. Nimelt kuna mahla lõpp oli kergelt käärima läinud, siis see oli ka põhjus see ära proovida, et ei peaks päris kraanist alla valama. Igal juhul tuli selline pruunikas. Kõigile, välja arvatud teega värvitud munale, sidusin pitsi ümber muna värvimise ajaks. Tulemus mustrina jäi kõige paremini näha granaatõunamahlaga värvitud munadel. Teena kasutasin Liptoni yellow lael teed. Kriimud munal tulid siis kui püüdisn muna tee seest pärast kätte saada, et muna kuivama panna. Kõik munad on eelnevalt keedetud. Kõik "värvid" kuumutasin enne läbi tükk aega. Siis lasin toatemperatuurini jahtuda ja alles siis panin munad sisse ning ööseks külmkappi seisma. Ahjaa... törtsu äädikat lisasin ka igasse jahtunud värvi segusse, et värv paremini kinnistuks.
 

Meie laste lasteaias on ka juba osades rühmades liitutud "Kiusamisest vabaks" programmiga. Suurema plika rühmal on juba üle aasta lillad mõmmid. Pisema tüdruku rühm liitus see aasta. Erinevalt suurema plika rühmast oli väiksema omale vaja ise kuidagi nimi juurde panna või midagi muus välja mõelda, mille järgi laps enda oma eristada teiste rühmakaaslaste mõmmidest oskaks. Mina otsustasin proovida oma masinal ära tähtede programmi ning meisterdasin sildi kaela suure slehviga. Kasutasin kodus leiduvaid materjalide juppe, mis mõmmiga sobiksid. Kollane ja lilla sobivad  imehästi.



2 kommentaari:

  1. Isver kui vahva ja ettevõtlik Sa oled. Äge, et Su blogi leidsin, jälle lugemist juures ;)

    VastaKustuta
  2. Aitäh! Kuigi nagu näha pole ma siia ühtki postitust üle aasta juba teha jõudnud. Aegajalt ikka pildistan oma asju ülesse, aga blogimiseni ei jõua. Kooliga seoses need tegemised tugevalt vähenenud ka. Loodan, et suvel tekib veidi aega arvutis pildid üle vaadata ja siis mõni postitus teha.

    VastaKustuta